The Depreciation

Standard

Susut nilai (DEPRECIATION) adalah satu method pengiraan hartabenda (asset) yang mempunyai tempoh hayat (lifetime) yang ditentukan oleh kita sendiri. DIKATAKAN hampir kebanyakan hartabenda tetap (fixed asset) mempunyai tempoh hayat mereka sendiri hatta tempoh hayat itu ditentukan oleh company atau personal relief base on their ritual belief. Pengiraan susutnilai, seingat aku ada dua. Satu Straight Line dan satu lagi Balance Decline. Dua dua mempunyai persamaan dan hampir serupa tapi tidak sama. SEBAGAI contoh di sini saya terangkan serba ringkas.

Straight Line bermaksud kiraan serentak sekaligus untuk sesuatu harta, dan kebiasaan harta yang dikira dalam method ini tidak menggunakan apa apa enjin atau jentera dalam pengendalian seperti contoh kerusi, meja, bekas abuk rokok, kotak rokok simpanan, kunci rumah, kunci dapur, dll. Ia lebih bersifat sekaligus sebagai contoh sebuah kerusi yang di beli pada rege RM10,000.00 dan kita jangka bole pakai dalam 5 tahun je. (kaya ni). So cara kira depreciation dia ialah : 10k / 5 = RM2,000.00 so dengan maksud ini setiap tahun untuk 5 tahun itu kerusi mahal itu akan hilang nilai RM2,000.00 setiap tahun, means RM166.67 sebulan means RM5.48 sehari. WOW!

Balance Decline pula bermaksud kita mengira susut nilai setiap tahun base on previous year. Ini adalah digunapakai untuk asset yang berjentera demi mengira susutnilai beliau. Dalam hal Balance Decline ni dep akan digandakan dua dari nilai dep tu, kenapa? Aku punĀ  dah lupa kenapa, dulu masuk dalam exam ni time amek Financial Management kat MMU. Aku x dapat jawap yang tu. Sedihnya…. Malas nak type panjang panjang mari kita tengok contoh; katakan Jason membeli Honda Hybrid bernilai RM108,000.00 dan jangka nak pakai 10 tahun je :

So ringkasnya kete Jason selepas 10 tahun itu bernilai RM11, 648.46. Jadi kalo Jason jual balek selepas 10 tahun pada nilai RM50,000.00 untung tak Jason? Belum pasti, kena kira bayaran bayaran laen yang terpaksa ditanggung oleh Jason. Sungguh. Bagi pendapat aku plak kalo nak jual jugak sesuatu jentera tu (tak kira mesin atau kete atau moto) apa kata kira kira sampai Acc Dep dia negative baru jual maksudnya pada nilai Accu Dep tu dah -ve maka kita bole buat untung la sikit. Begitulah pendapat saya.

Haa tetiba teringat ser lagi method yang dia kira dalam tahun. Apa mende dah nama method ni, aku dah lupa. Yearly Digits Sum ke mende. Tah. Cam contohFlizzow kawen bajet bajet untuk 5 tahun je (cina buta) dan bayaran Flizzow dapat ialah RM20,000.00 so nak kira depereciation untuk “bini buta” tu kira kena tambah tahun means 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15, cara kira plak pada tahun pertama amek 5 (tahun) bahagi dengan 15 (jumlah fibo) darab dgn RM20,000.00 dan begitulah seterusnya. Kasi contoh dalam bentuk art ialah :

Satu satunya alasan aku menulis pasal susutnilai dan cara cara mengira dengan sungguh basic ini adalah agar aku tidak lupa camne nak kira suatu hari nanti. Pada pendapat aku la, sebagai pengguna kita mesti tahu mende ni, nak kira dep sesuatu barang dan asset penting sebelum melakukan transaksi bayaran. Sungguh wei, tak tipu. Ni penting agar kita tahu nilai sebenar. Tak nak la jadi cam kes beli PC pada tahun 1998 berege RM8000.00 tapi sayang xmo pakai x bukak kotak pun, tahun 2008 cuba jual balek pada rege RM8000.00 mati la takde buyer. SUNGGUH, hal ni pernah terjadi aku terbaca. But bukan study case zaman belajar la, just ura ura tah tah propaganda semata mata oleh para lecturer MMU dulu. Hahaha. Nway SEBENARNYA banyak intangible cost kena kira jugak, but basically camni la lebih kurang. Kalo ada salah, aku betulkan nextime…

 

p/s : aku rasa cam tengah menulis kat blog member aku pasal pendidikan plak. LOL-ed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s